De Tweede Wereldoorlog

In alle geschiedenisboeken staat dat de Tweede Wereldoorlog in Nederland van 1940 tot 1945 duurde. Maar het was natuurlijk niet van de ene op de andere dag oorlog. In 1933 kwam Adolf Hitler in Duitsland aan de macht. Vanaf die tijd is het alleen maar erger geworden voor Duitsland en de landen eromheen, tot oorlog aan toe. De naam van Hitler wordt heel vaak genoemd. En hij was degene die iedereen leidde naar de oorlog. Maar hij was niet alleen, ook anderen maakten mensen bang, die op hun beurt uit angst hetzelfde deden.

Die angst voor wat er zou kunnen gebeuren moesten de mensen ergens kwijt kunnen. Hitler gaf de schuld ervan aan een aantal groepen mensen. Sinti, Roma, homoseksuelen en joden. Volgens Hitler waren joden de schuld van de slechte tijd, namen zij van iedereen het geld af en moesten zij allemaal gedood worden.

Wat dit veroorzaakt heeft, heb je vast wel eens gezien. Joden die verplicht met een davidsster op moesten lopen, joden die allemaal in een wijk moesten wonen. En treinen volgepakt met joden die naar een gevangenenkamp of een concentratiekamp werden gestuurd.

In Amsterdam, op een paar achterkamers van een grachtenpand, woonde Anne Frank met haar familie. Nou ja, woonde, zij zaten ondergedoken, om niet door de vijand opgepakt te worden. De familie was al uit Duitsland gevlucht, en nu moesten zij ook nog onderduiken. Overdag helemaal stil zijn, en 's nachts bang in bed liggen van de vliegtuigen met bommen die overvlogen.
In de twee jaar dat Anne daar zat, heeft zij een dagboek geschreven. Een dagboek waarin zij beschreef hoe de dag verliep, hoe bang zij was, dat ze ruzie had met de mensen, dat zij verliefd werd en dat zij zo vurig hoopte ooit eens beroemd te worden. Beroemd is zij geworden. Want haar dagboek is in meer dan 60 talen uitgegeven en er zijn miljoenen boeken van verkocht.
Haar dagboek is in stukken teruggevonden, want het was stukgegaan toen Anne Frank en haar familie waren ontdekt en opgepakt. Zij zijn via Westerbork naar Bergen-Belsen vervoerd, een half jaar voor de oorlog was afgelopen. Want op 5 mei 1945 werd Nederland bevrijd van de Duitsers. Maar voor Anne, en zes miljoen andere joden kwam de vrede te laat.

Je begrijpt wel, dat de oorlog voor de joden een hele vervelende gebeurtenis is geweest. Door de gebeurtenis zijn veel mensen steun bij elkaar gaan zoeken, en hebben een sterkere band met elkaar gekregen. Tegenwoordig wordt de oorlog herdacht als een van de vele keren dat iemand de joden wilde vernietigen. Naast de vreselijke herinnering geeft het de mensen ook moed om door te gaan.