De Sjabbat

Voor in de klas staat Rachel naast een mooi gedekte tafel. "H, Rachel, is dat wijn?" vraagt Leila met grote ogen. "Mocht jij dat meenemen naar school?" "Ik vertel jullie nog niets, hoor," lacht Rachel, "dat doe ik straks."

"Ok, allemaal naar je plaats." Juf Madelon klapt in haar handen. "Vandaag gaat rachel ons vertellen over de Sjabbat." Rachel begint trots te vertellen. "De Sjabbat begint op vrijdagavond als de zon ondergaat. Bij ons thuis is dan de tafel gedekt met dit witte kleed. Op de tafel staat alles wat je hier ook ziet; wijn, een zilveren beker, twee broden en twee kandelaars. Mijn moeder haalt de Sjabbat in huis door de twee kaarsen aan te steken en zegt daarbij een gebed, ze heeft dan ook een hoofddoek om. Dat is het begin van de Sjabbat."
"Wat staat er op het tafelkleed?" zegt Stefan. "Ik had al gezien dat het in Hebreeuws was." "Daar staat Sjabbat Sjaloom; Sjaloom betekent welkom, dus..." Sjabbat Welkom," zegt Jeroen, "dat is simpel!"
"Sjabbat is de zevende dag van de week, God heeft alles in zes dagen geschapen en Hij rustte uit op de zevende dag. Op die dag mag je niet werken. Als je het helemaal goed wilt doen, mag je echt niets doen. Dus niet autorijden, je mag geen lampen aan doen, geen vuur maken en ook niet koken." "Maar hoe kan dat dan?" vraagt Marjan, "Hoe moet je dan eten klaarmaken, dat kan toch niet?" "Wij beginnen met alle voorbereidingen voordat de Sjabbat begint, wij maken het huis schoon, doen alle boodschappen en al het eten wordt op donderdag en vrijdag klaargemaakt."
"Poeh, wat een werk zeg." zucht Loes. Rachel lacht. "Ja, dat wel, maar ik vind het altijd erg leuk. Nadat mijn moeder de kaarsen heeft aangestoken en de Sjabbat in huis heeft gebracht, gaan we allemaal naar de synagoge. Ik en mijn moeder naar boven waar alle vrouwen zitten en mijn vader en mijn broer zitten beneden."
"En wanneer gaan jullie dan eten?" Koert wrijft over zijn maag. "Ik zou van dat alles een hele erge honger krijgen, hoor."
"Als we terugkomen uit de synagoge gaan we eten. Mijn vader doet wijn in de beker tot aan de rand en dan spreekt hij een zegen uit over God, de koning van de wereld, over de wijn, het brood en de goede wil van de mensen. Daarna mag iedereen een slokje van de wijn nemen en zet hij de beker aan de kant. Dan zegent mijn vader het brood en we krijgen allemaal een stukje brood en kan de maaltijd beginnen."
Koert vraagt aan Rachel, "Wat krijg je dan te eten?" "Wij eten Gefilte Fish, bietensoep, gebraden kip met erwten, aardappelen, gekookte wortelen en een toetje. Dat is een traditionele Sjabbatmaaltijd. En tijdens het eten zingen we liedjes speciaal voor Sjabbat."
"Hoe kan dat nou?" Vraagt Stefan. "Je kunt toch niet zingen onder het eten, met volle mond zeker?" "Nee," lacht Rachel, "we eten niet alles achter elkaar op, het duurt wel ongeveer drie uur."
"Maar," vraagt Saskia, "dat is allemaal op vrijdagavond, wat doe je dan op zaterdag?" "Zaterdagmorgen, op Sjabbat, gaan de mannen naar de synagoge om te bidden. 's Middags gaan we allemaal. Dan wordt de Thora-rol uit de ark gehaald en die wordt voorgelezen."
"'s Avonds gaan de mannen nog een keer naar de synagoge en de vrouwen maken thuis de maaltijd klaar voor het afscheid van de Sjabbat. Op zaterdagavond als de eerste drie sterren aan de hemel komen in Jeruzalem is de Sjabbat afgelopen."