Jodendom - Personen en namen

Hier kun je lezen over enkele personen die voor de joden heel belangrijk zijn. De namen van de personen zijn bij iedere jood bekend, en het verhaal van die persoon. Van sommigen kun je een verhaal lezen.

Abraham De aartsvader, wat betekent dat hij de eerste was die contact met God maakte, en al zijn kinderen automatisch verbonden waren met God. Door zijn trouw aan God, voor wie hij zelfs zijn zoon wilde offeren, werd hij beloond met een land voor hem en zijn volk. -verhaal-
Sarah De vrouw van Abraham. Eerst konden zij geen kinderen krijgen, maar door een belofte van God kregen zij een zoon. Hiervoor moesten zij wel volgens de regels van God leven.
Izaak De zoon van Abraham en Sarah. Hij kreeg twee zonen, Esau en Jakob. Esau was de oudste en zou de leider worden na Izaak. Maar door een list nam Jakob zijn plaats in. Omdat Esau daar erg boos om was, vluchtte Jakob.
Jozef De zoon van jakob. Hij werd gevangen genomen door de Egyptenaren, maar omdat hij verhalen van God hoorde en doorvertelde aan de koning, werd hij vrijgelaten en zelfs benoemd tot onderkoning.
Mozes Mozes was een van de slaven in Egypte. De slaven werden slecht behandeld door de koning. God zei tegen Mozes dat hij de slaven uit Egypte moest leiden, naar het beloofde land. Daar zou hij hem bij helpen. -verhaal-
Saul De eerste koning van het land van de joden.
David Een wijs man, die een groot leider was. Door zijn leiding veroverde het volk Jeruzalem.
Salomo De opvolger van David. Hij ging door met het goede werk van David. Hij liet de eerste tempel bouwen, waar de stenen tafelen met de tien geboden werden opgeborgen.
Esther Zij was de vrouw van koning Achasjwerosj. Zijn kwade grootvizier Haman wilde alle joden uitroeien, maar Esther was ook joodse. Met gevaar voor eigen leven vertelde zij haar geheim aan de koning. Die werd woedend en liet Haman vermoorden. Met een list wist hij te voorkomen dat de joden niet vermoord werden. -verhaal-
Herodes De Romeinse keizer rond het jaar 0. Hij was een goede leider, maar ook erg wreed. Hij liet de joden verdrijven uit het beloofde land en liet de tweede tempel verwoesten.
Theodor Herzl De man die ervoor zorgde dat het zionisme voor de joden belangrijk werd. Hij liet de joden weer geloven in het beloofde land.