Jodendom - Plaatsen en gebouwen

Net zoals voor jou het huis van je vriend of vriendin belangrijk is, zijn er plaatsen op de wereld die voor de joden ook heel belangrijk zijn. Dit zijn vaak plaatsen waar ooit iets belangrijks is gebeurd. Soms iets vrolijks, zoals de tocht door de Rode Zee. Maar vaak iets ergs, of zelfs vreselijks, zoals een concentratiekamp in Duitsland. Hier zie je een aantal van die plaatsen en de reden waarom ze belangrijk zijn. De meeste plaatsen kun je op een kaartje vinden.

Israel Het beloofde land. Tot twee keer toe! God had Mozes verteld dat dit land voor hem en zijn volk was. Na de Tweede Wereldoorlog werd het weer aan de joden beloofd. Echt veilig zijn de joden er niet altijd geweest.
-volkskrant-
Jeruzalem De plaats die door God werd aangewezen als de plek waar de joden mochten wonen. Hier is de tempel twee keer gebouwd en verwoest.
De Westelijke muur Het enige overgebleven deel van de tweede tempel. Hier komen veel joden naar toe om te bidden. dit doen zij vaak door gebeden op briefjes in de spleten van de muur te stoppen. De oude westelijke muur van de tempel
De Olijfberg

De heiligste begraafplaats van de joden bij Jeruzalem. De joden geloven dat de Messias hier als eerste zal komen en de mensen zal wekken om naar het paradijs te gaan. Daarom liggen er ook een heleboel mensen begraven.
Sinai Het deel ten noordoosten van Egypte. Hier werden de joden als slaven aan het werk gezet door de koning. Mozes leidde de mensen in de uittocht naar een betere plaats.
New York
Amsterdam
In de afgelopen eeuwen zijn de joden over heel de wereld gaan wonen. Maar wel steeds met groepen bij elkaar, zodat zij steun konden vinden bij elkaar. Net als vrienden die elkaar graag opzoeken. In New York en Amsterdam wonen grote groepen joden.
Vlak voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn veel joden gevlucht naar landen buiten Europa, vandaar dat er in New York veel wonen.
Synagogen De plaats waar joden samenkomen om te bidden.