Een verhaal voor op school

Marjan zegt: "Islamitische vrouwen en meisjes moeten altijd een hoofddoek om, net zoals Fatimeh. Dat schrijft de islam voor." Fatimeh zegt: "Een hoofddoek is nodig voor mensen die in de islam geloven. Dat betekent: je moet je altijd een beetje verbergen. Mannen mogen door jou te zien niet een gevoel krijgen. Dan gaat het niet alleen om een hoofddoek, maar om alles, Het zegt iets over hoe jij leeft. De islam zegt dat vrouwen hun schoonheid niet teveel moeten eh... uitstralen."
"Mag ik iets zeggen?" vraagt Saskia. "Natuurlijk," knikt Madelon. "Nou, ik hoorde laatst in een tv-programma iemand zeggen dat moslimse mannen in sommige landen er teveel mee bezig zijn en vrouwen helemaal in een soort tent willen verstoppen. Ik vind dat wel heel idioot. Ik ben blij dat ik niet in zo'n land woon." Dan vraagt ze aan Fatimeh: "Moet jij van jouw ouders of van jouw geloof een hoofddoek om?"
Fatimeh schudt haar hoofd. "Nee, het is niet zo dat mijn ouders mij dwingen. Maar ik geloof in Allah en dan hoort dit erbij. Ik heb zelf gekozen voor het dragen van een hoofddoek."

"Leila, waarom draag jij geen hoofddoekje? Jij bent toch ook moslim?" vraagt Koert. "Ik weet nog niet wat ik wil," antwoordt Leila, "Van mijn vader hoef ik niet per se. Volgens hem heeft het niet zoveel met het geloof te maken. De imam heeft mij wel over de betekenis van het dragen van een hoofddoekje verteld, maar ook hij laat mij vrij om zelf te kiezen. Hij zegt: Het dragen van een hoofddoek is een uiterlijk teken dat jij je aan godsdienstige regels houdt, maar daarmee moet wel in overeenstemming zijn hoe je van binnen bent."
Wat klinkt dat serieus, iedereen is even stil. Marjan zegt tegen Saskia: "Wat weet je toch eigenlijk weinig van elkaar, waarmee iemand van binnen bezig is."