De moskee - plattegrond

Een moskee is bijna altijd volgens dezelfde regels opgebouwd.
Buiten zie je een hoge toren, dit is de minaret, waar de muezzin de mensen oproept om te gaan bidden. Als je binnenkomt, moet je je schoenen uitdoen, daar zijn speciale ruimtes voor. Daarna kom je bij de wasruimtes, volgens vaste handelingen moet je handen, gezicht en oren wassen, om zo helemaal schoon voor gebed te zijn. De vrouwen en mannen mogen niet bij elkaar in dezelfde ruimte zijn, dat leidt alleen maar af. Dus hebben zij hun eigen plek in de moskee.

In de ruimte waar gebeden wordt, is in één kant van de muur een nis gemaakt. deze holle ruimte is altijd gericht naar Mekka, en als de imam of voorganger daarin bid, hoor je dat heel goed in de ruimte. Aan de zijkant is nog een verhoging, waar voorgelezen wordt uit de koran, of verhalen worden verteld aan de mensen.

De moskee - heilige plaats voor moslims

Niet alle moslims gaan altijd naar de moskee, vaak bidden zij thuis, of op het werk. Er zijn ook moslims die er geen tijd voor hebben, en op andere tijden bidden. De vaste dag waarop veel moslims wel naar de moskee gaan, is op vrijdag.