Sacramentsvoorwerpen

Bij de sacramenten die in de kerk belangrijk zijn, worden verschillende voorwerpen gebruikt. Hier zie je een lijstje van de belangrijkste voorwerpen, en in het kort waar ze voor dienen.

Doopvont Het water voor het dopen wordt bewaard in een mooi versierd soort klein badje. Het water in het vont is gewijd.
Doopkaars Kinderen die gedoopt worden, krijgen een grote, mooie kaars. Deze wordt voor de eerste keer aangestoken bij het dopen. Het licht ervan betekent dat God over het kind waakt.
Wijn Bij de avondmaal viering wordt wijn geschonken in een (zilveren) kelk, een soort beker. Dat is het symbool voor het bloed van Jezus. Alle mensen die uitgenodigd zijn, mogen de wijn delen. Voor kinderen wordt ook wel druivensap gebruikt.
Brood Op een soort schoteltje, een pateen, ligt wat ongerezen brood. Tegenwoordig zijn dit mooie platte rondjes, die hosties worden genoemd. Zij zijn symbool voor het lichaam van Jezus.
Tabernakel De kelk met wijn en pateen met hosties wordt bewaard in het tabernakel. Natuurlijk wordt dit wel aangevuld als het bijna op is.
Wierook Bij veel sacramenten wordt wierook gebruikt. Het heeft een sterke geur en staat symbool voor de gebeden die opstijgen naar God. Wierook wordt gemaakt door hars over gloeiende kolen te doen.
Kaars Het licht van kaarsen wordt vaak gezien als het licht dat God in de wereld brengt. In veel kerken kun je een kaars of olielamp vinden die altijd aan is.
Orgel Niet overal, maar in héél veel kerken is een mooi orgel te vinden, om de mooie liederen te begeleiden.