Boeddhisme in verschillende landen

Nadat Boeddha de verlichting had bereikt, en veel volgelingen had verteld over het middenpad, gingen zij op weg om nog meer mensen over het geloof te vertellen. Zo kwam het boeddhisme in veel landen terecht. Omdat het boeddhisme niet gelooft dat er ťťn god of geloof is, is het in de loop van de geschiedenis vermengd met de geloven die al in die landen waren. Je ziet hier een overzichtje van de bekendste stromingen.

Japan
Het boeddhisme is ongeveer 1300 jaar geleden in Japan terechtgekomen. In die tijd hadden veel mensen daar al het shinto geloof, waarbij geesten van voorouders een belangrijke rol spelen.
Andere vormen van boeddhisme in Japan zijn Tendai, Zuiver Land en Zen. Zuiver Land is een stroming die vooral gaat om de bodhisattva Amitabha. Zen gaat vooral over rust door meditatie en door iets moois te creŽren, zoals kunst. Als het af is, wordt die kunst meestal weer vernietigd om iets anders te maken, zoals te zien is bij een stenentuin.
Japanse monniken hebben vaak zwarte gewaden en kunnen heel stil en geconcentreerd zijn.
China
Toen het boeddhisme in China kwam, waren daar al twee belangrijke stromingen, het Confucianisme en het Toaïsme. Deze vormen zijn in de loop van de tijd samengevoegd tot ťťn geloof.
In China is vooral het mahayana-boeddhisme populair. Er zijn ook veel mensen geweest die de verlichting hebben bereikt. In China worden zij Lohans genoemd. In China zijn lange tijd keizers aan de macht geweest. Deze boeddhistische heersers hebben veel land veroverd, en zo het geloof op veel plaatsen gebracht. Zo is het boeddhisme in MongoliŽ gekomen.
Tibet
Voor het boeddhisme in Tibet kwam, ongeveer 1300 jaar geleden, was daar een godsdienst die bon heette. Daarbij vereerden mensen meerdere goden.
Veel mensen gebruiken tantra's bij het mediteren. Dat zijn spreuken en teksten die bij het mediteren een speciale klank geven.
Tegenwoordig is de Dalai Lama de geestelijk leider van de boeddhisten. Monniken in kloosters zijn heel belangrijke mensen in het land. Zij doen er heel lang over om monnik te worden. Er zijn twee belangrijke groepen, de geel- en de roodkappen, genoemd naar de kleur van hun kleding.
Tibetaanse monniken
Sri Lanka
Sri Lanka was het eerste land buiten India waar het boeddhisme kwam. De kinderen van de Indiase keizer Ashoka brachten het geloof en de koning Parakramabahu I liet veel stoepa's bouwen en liet het geloof over het hele eiland gaan.
Daarom zijn er een hoop relikwieŽn van de Boeddha in Sri Lanka, en worden er veel feesten gevierd die met het geloof te maken hebben.
Zuidoost-AziŽ
In landen als Thailand, MaleisiŽ en Myanmar is het therevada-boeddhisme erg populair. In sommige landen zijn er veel verschillende geloven door elkaar.
Op java, in IndonesiŽ, ligt de Borobodur, een hele grote tempel. Het is zo gebouwd dat alle kenmerken van het boeddhisme terug te vinden zijn