Boeddhisme - Geschiedenis

Ongeveer 2500 jaar geleden werd Siddharta Gautama geboren. Hij was de zoon van een edelman. Omdat hij later zijn vader moest opvolgen werd hij erg beschermd. Zo kwam hij bijna nooit buiten de muren van de woning.

Op een dag besloot Siddharta toch buiten te gaan kijken. Hij zag daar dingen die hij heel erg vond. Dit is bekend als de vier tekens. Eerst zag hij een oude man, toen een zieke man, en ook een dode man. Later zag hij een heilige, die simpel gekleed was, en niet veel bezit had. Maar hij zag er wel heel gelukkig uit. Daarop besloot Siddharta het voorbeeld van de heilige te volgen.

Hij verliet het huis van zijn ouders en ging met vijf anderen het bos in. Daar probeerde hij door heel weinig te eten het geluk te vinden. Maar hij werd alleen maar heel mager en zelfs ziek. Hij vond dat deze manier van leven niet klopte. Daarna ging hij naar de stad Bodh Gaya. Daar ging hij onder een boom zitten, en ging heel diep nadenken. Na 49 dagen van mediteren bereikte hij verlichting. Hij begreep waar veel lijden vandaan kwam, en wat je moest doen om het te voorkomen. Vanaf dat moment is hij de Boeddha geworden.

Boeddha wilde de mensen helpen met de kennis die hij had geleerd. Hij ging reizen en vertelde vaak over hoe mensen een beter leven konden leiden.

Boeddha en de vier tekenen
Veel mensen vonden het goed wat hij vertelde, en werden zijn volgelingen. Er kwamen ook monniken, die hun leven aan het idee van Boeddha besteedden, en nog meer mensen erover vertelden.

Boeddha overleed toen hij 80 jaar was. Hij is daarna volgens velen in het Nirwana gekomen, de heilige plek waar alles goed is, en de ziel niet meer wedergeboren hoeft te worden. De monniken bleven doorgaan om mensen te vertellen over verlichting. Op deze manier is het boeddhisme op veel plekken op aarde terecht gekomen. Eerst breidde het uit over de landen rond India. Langs de kust van China is het in Japan terecht gekomen, en via de bergen zijn gebieden als Tibet en Nepal bereikt.

In de geschiedenis is het boeddhisme vaak bedreigd. Ongeveer 1000 jaar geleden kwam de Islam naar AziŽ, waardoor veel mensen werden beïnvloed door dit andere geloof. Tijdens de kolonisatie van vooral Groot-BrittanniŽ mochten veel mensen hun geloof houden, maar werden door de kolonisten onderdrukt. Dit heeft er wel voor gezorgd dat het boeddhisme ook op andere plaatsen terecht is gekomen, zoals Europa en Noord-Amerika.

Ook tegenwoordig is het geloof dat lijden wil voorkomen vaak aangevallen. Zonder te vechten proberen de boeddhisten te laten zien dat zij ook recht hebben op hun plek en geloof. Nog steeds inspireren de ideeŽn van de Boeddha veel mensen over de hele wereld.